Πολιτική Διαχείρισης Καταγγελιών
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαχείρισης Εσωτερικών Αναφορών & Καταγγελιών
ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ
“MEGA GROUP SECURITY ANΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΦΡΟΥΡΗΣΗΣ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ” και δ.τ. “MEGA GROUP SECURITY A.E.”, Έδρα: Γλυφάδα, οδός Γούναρη αρ. 227, με Α.Φ.Μ. 002783949
1.- ΕΙΣΑΓΩΓΗ – ΣΚΟΠΟΣ- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
1.1.Η εταιρεία υιοθετεί την παρούσα πολιτική στο πλαίσιο της κανονιστικής συμμόρφωσής της στο Νόμο 4990/2022«Προστασία προσώπων που αναφέρουν παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1937 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Οκτωβρίου 2019 (L305) και λοιπές επείγουσες ρυθμίσεις (ΦΕΚ Α ΄210/11.11.2022)». Με τον Νόμο 4990/2022, επιχειρείται η θεσμοθέτηση ενός αξιόπιστου εσωτερικού συστήματος έγκαιρου εντοπισμού ζημιογόνων συμπεριφορών, προκειμένου η εταιρεία να ενημερώνεται άμεσα για παραβατικές συμπεριφορές και κινδύνους και να μπορεί να λαμβάνει άμεσα τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Η εσωτερική πολιτική επικεντρώνεται στη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, που παρέχει την δυνατότητα σε κάθε εργαζόμενο, συνεργάτη, πελάτη, προμηθευτή αλλά και οποιονδήποτε τρίτο να υποβάλλει αναφορά και να καταγγέλλει επιλήψιμες ή παράνομες συμπεριφορές που έχουν υποπέσει στην αντίληψή του. Τονίζεται ότι πρώτιστης σημασίας της παρούσας πολιτικής είναι η προστασία του προσώπου που αποφασίζει να προβεί σε αναφορά παρανόμων συμπεριφορών και πράξεων που υπέπεσαν στην αντίληψή του.
1.2. Η ανωτέρω πολιτική διέπεται από τις αρχές της λογοδοσίας, της κοινωνικής ευθύνης και της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος, οι οποίες έχουν υιοθετηθεί και εφαρμόζονται από την εταιρεία όλα τα χρόνια λειτουργίας της.
2.- ΟΡΙΣΜΟΙ ΕΝΝΟΙΩΝ:
Σύμφωνα με το άρθρο 3 (άρθρο 30 της Οδηγίας) του Ν. 4990/2022 και για τους σκοπούς της παρούσας πολιτικής ισχύουν οι ακόλουθοι ορισμοί:
α. «Αναφορά ή Καταγγελία»: η προφορική ή γραπτή ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας παροχή πληροφοριών, σχετικά με παραβιάσεις που περιγράφονται στο N. 4990/2022.
α.1. «Εσωτερική Αναφορά»: η προφορική ή γραπτή ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας παροχή πληροφοριών σχετικά με παραβιάσεις προς τον Υπεύθυνο Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.) μιας νομικής οντότητας του δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα.
α.2. «Εξωτερική αναφορά»: η προφορική ή γραπτή ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας παροχή πληροφοριών σχετικά με παραβιάσεις στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.).
β. «Αναφερόμενος»: φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο κατονομάζεται στην αναφορά ως πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η παραβίαση ή που σχετίζεται με το πρόσωπο στο οποίο αποδίδεται η παραβίαση.
γ. «Αναφέρων»: το φυσικό πρόσωπο, που προβαίνει σε αναφορά ή παρέχει πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις, τις οποίες απέκτησε στο πλαίσιο των εργασιακών δραστηριοτήτων του.
δ. «Αντίποινα»: οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση πράξη ή παράλειψη, η οποία συμβαίνει εντός του εργασιακού πλαισίου, προκαλεί ή ενδέχεται να προκαλέσει αδικαιολόγητη ζημία στον αναφέροντα ή να τον θέσει σε μειονεκτική θέση, και συνδέεται με εσωτερική ή εξωτερική αναφορά ή δημόσια αποκάλυψη. Ως αντίποινα μπορούν να θεωρηθούν, ενδεικτικά, πράξεις, όπως παρενόχληση, διακριτική μεταχείριση, δυσμενής μεταβολή όρων εργασίας, αρνητική αξιολόγηση κ.λ.π.
ε. «Βάσιμοι λόγοι»: η δικαιολογημένη πεποίθηση προσώπου, με παρόμοιες γνώσεις, εκπαίδευση και εμπειρία με τον αναφέροντα, ότι οι πληροφορίες που διαθέτει είναι αληθείς και συνιστούν παραβίαση του ενωσιακού δικαίου, που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος.
στ. «Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.)»: Ο αρμόδιος της εταιρείας για την παραλαβή, διαχείριση και συντονισμό της διερεύνησης των αναφορών από την Επιτροπή Αξιολόγησης Αναφορών.
ζ. «Εργαζόμενος»: To φυσικό πρόσωπο που απασχολείται στην εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου ή με άλλη σχέση εργασίας, ή ως εποχικό προσωπικό ή ως ασκούμενος ή με σύμβαση μαθητείας κ.λ.π.
η. «Εξωτερικοί Συνεργάτες» : Τρίτα πρόσωπα που συνδέονται με την εταιρεία και το προσωπικό της, όπως ενδεικτικά σύμβουλοι, υπεργολάβοι, ανάδοχοι, προμηθευτές, μέτοχοι κ.λ.π.
θ. «Προσωπικά δεδομένα»: τα αναφερόμενα ως προσωπικά δεδομένα του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 και τον Ν. 4624/2019 και δη είναι τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αποκαλύπτουν την φυλετική ή εθνοτική καταγωγή, τα πολιτικά φρονήματα, τις θρησκευτικές ή φιλοσοφικές πεποιθήσεις και περαιτέρω δεδομένα που αφορούν την υγεία του φυσικού προσώπου ή τον γενετήσιο προσανατολισμό του.
ι. «Παραβιάσεις»: πράξεις ή παραλείψεις που είναι παράνομες κατά το ενωσιακό δίκαιο ή αντιβαίνουν στο αντικείμενο ή στον σκοπό των κανόνων ενωσιακού δικαίου που εμπίπτουν στο καθ’ ύλην πεδίο εφαρμογής του ν. 4990/2022 και της παρούσας Πολιτικής.
ια. «Επιτροπή Διαχείρισης Αναφοράς»(Ε.Δ.Α.): είναι η επιτροπή που συγκροτείται για την διαχείριση και την διερεύνηση της ουσιαστικής βασιμότητας μιας αναφοράς.
ιβ. « Απαράδεκτη»: είναι η αναφορά που περιγράφει παραβίαση που δεν εμπίπτει στο πεδίο της παρούσας πολιτικής ή δεν είναι σαφής και ορισμένη ή είναι ανεπίδεκτη διερεύνησης, ή είναι προδήλως κακόπιστη, προσχηματική και μεθοδευμένη και δεν εξυπηρετεί τους σκοπούς της παρούσας πολιτικής.
3.- ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
3.1. Για τους σκοπούς της παρούσας πολιτικής τα πρόσωπα που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες στην εταιρεία ή συνεργάζονται με την εταιρεία, ενθαρρύνονται να αναφέρουν παραβάσεις ή αξιόποινες πράξεις που υποπίπτουν στην αντίληψή τους και αφορούν πρόσωπο που είτε εργάζεται είτε συνεργάζεται με την εταιρεία. Σύμφωνα με το άρθρο 6 του Ν. 4990/2022, οι διατάξεις του νόμου αυτού εφαρμόζονται:
α) σε όσους απασχολούνται στην εταιρεία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, με οποιαδήποτε μορφή, μερικής ή πλήρης απασχόλησης, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, μαθητείας, δοκιμαστική, εποχική, δανειζόμενο προσωπικό κ.λ.π.
β) στους μη μισθωτούς, στους αυτοαπασχολουμένους ή συμβούλους ή στους εργαζομένους κατ’ οίκον,
γ) στους μετόχους και τα πρόσωπα που ανήκουν στο διοικητικό, διαχειριστικό ή εποπτικό όργανο της εταιρείας περιλαμβανομένων μη εκτελεστικών μελών, καθώς και εθελοντών και αμειβόμενων ή μη αμειβόμενων ασκουμένων,
δ) σε οποιαδήποτε πρόσωπα εργάζονται υπό την εποπτεία και τις οδηγίες αναδόχων, υπεργολάβων και προμηθευτών,
ε) σε πρόσωπα που αναφέρουν ή αποκαλύπτουν δημόσια πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις που έχουν αποκτηθεί στο πλαίσιο εργασιακής σχέσης, η οποία έχει λήξει για οποιονδήποτε λόγο, συμπεριλαμβανομένης της συνταξιοδότησης, καθώς και σε αναφέροντες των οποίων η εργασιακή σχέση δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, σε περιπτώσεις που πληροφορίες σχετικά με παραβιάσεις έχουν αποκτηθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πρόσληψης ή σε άλλο στάδιο διαπραγμάτευσης πριν από τη σύναψη σύμβασης.
3.2. Τα μέτρα για την προστασία των αναφερόντων που προβλέπονται στις οικείες διατάξεις του Ν. 4990/2022 επίσης εφαρμόζονται, κατά περίπτωση, σε: α) διαμεσολαβητές, β) τρίτα πρόσωπα που συνδέονται με τους αναφέροντες και μπορεί να υποστούν αντίποινα σε εργασιακό πλαίσιο, όπως συνάδελφοι ή συγγενείς των αναφερόντων, και γ) προσωπικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα συμφερόντων των αναφερόντων, ή για τις οποίες εργάζονται, ή με τις οποίες συνδέονται με άλλον τρόπο με εργασιακή σχέση.
4.- ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ- ΚΑΘ ΥΛΗΝ ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ
4.1. Οι διατάξεις του Ν.4990/2022 και η παρούσα Πολιτική εφαρμόζονται για την προστασία προσώπων που αναφέρουν ή αποκαλύπτουν:
α) παραβιάσεις ενωσιακού δικαίου στους τομείς: αα) των δημόσιων συμβάσεων, αβ) των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, προϊόντων και αγορών, καθώς και της πρόληψης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, αγ) της ασφάλειας και της συμμόρφωσης των προϊόντων, αδ) της ασφάλειας των μεταφορών, αε) της προστασίας του περιβάλλοντος, αστ) της προστασίας από την ακτινοβολία και της πυρηνικής ασφάλειας, αζ) της ασφάλειας των τροφίμων και των ζωοτροφών, καθώς και της υγείας και της καλής μεταχείρισης των ζώων, αη) της δημόσιας υγείας, αθ) της προστασίας των καταναλωτών, αι) της προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και της ασφάλειας των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών,
β) παραβιάσεις που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της Ένωσης του άρθρου 325 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Σ.Λ.Ε.Ε.) και τα ειδικότερα οριζόμενα στα σχετικά ενωσιακά μέτρα, ήτοι πράξεις που αφορούν απάτη ή οιασδήποτε άλλη παράνομη δραστηριότητα κατά των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης.
γ) παραβιάσεις που σχετίζονται με την εσωτερική αγορά, όπως αναφέρεται στην παρ. 2 του άρθρου 26 της Σ.Λ.Ε.Ε., συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των κανόνων της Ένωσης περί ανταγωνισμού και κρατικών ενισχύσεων, καθώς και παραβιάσεων που αφορούν στην εσωτερική αγορά σχετικά με πράξεις που παραβαίνουν τους κανόνες για τη φορολογία των εταιρειών ή διακανονισμούς, σκοπός των οποίων είναι η διασφάλιση φορολογικού πλεονεκτήματος που ματαιώνει το αντικείμενο ή τον σκοπό της εφαρμοστέας νομοθεσίας περί φορολογίας εταιρειών.
δ)πράξεις που ενέχουν στοιχεία κλοπής, υπεξαίρεσης, κατάχρησης εταιρικών πόρων, απάτης, πλαστογραφίας ή διαφθοράς.
ε) πράξεις που πλήττουν την φήμη και την αξιοπιστία της εταιρείας και σοβαρές παραβάσεις των εσωτερικών πολιτικών και διαδικασιών της.
4.2. Κάτω από το πρίσμα των διατάξεων του ανωτέρω νόμου, ως άδικες πράξεις δύνανται να θεωρηθούν και οι ακόλουθες:
-Διαρροή Εμπιστευτικών Πληροφοριών (διαρροή επιχειρηματικών μυστικών, σχεδιασμών, στρατηγικών σχεδίων, οικονομικής πολιτικής κ.λ.π.)
- Διευκόλυνση φοροδιαφυγής, δωροδοκία, διαφθορά, απάτη, υπεξαίρεση,
-Παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων και απορρήτου.
-Πράξεις ή παραλείψεις που συνιστούν παραβιάσεις των εσωτερικών διαδικασιών της εταιρείας
- Πράξεις που συνιστούν την έννοια της εγκληματικής δραστηριότητας.
- Πράξεις που πλήττουν τον σκοπό και τη φήμη της εταιρίας ή που προσβάλλουν τους κανόνες ηθικής και δεοντολογίας της, όπως τυχόν αυτοί αποτυπώνονται στους οικείους κώδικες,
-Πράξεις επιζήμιες προς το περιβάλλον, οι οποίες συνιστούν παραβίαση των ισχυόντων περιβαλλοντικών νόμων και διατάξεων.
- Πράξεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και ασφάλεια του προσωπικού, των συνεργατών, προμηθευτών κ.λ.π.
-Πράξεις η/και συμπεριφορές, οι οποίες την έννοια της βίας και παρενόχλησης κατά τις οικείες διατάξεις του Ν.4808/2021, 3896/2010 και 4443/2016, καθώς και πράξεις που συνιστούν κατάχρηση εξουσίας, όταν αυτές οι συμπεριφορές λαμβάνουν χώρα ιδίως: (α) στον χώρο εργασίας, (β) στις μετακινήσεις από και προς την εργασία, τις λοιπές μετακινήσεις, τα ταξίδια, την εκπαίδευση, καθώς και τις εκδηλώσεις και τις κοινωνικές δραστηριότητες που σχετίζονται με την εργασία και (γ) κατά τις επικοινωνίες που σχετίζονται με την εργασία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που πραγματοποιούνται μέσω τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνίας.
5.- ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ
5.1. ΑΝΩΝΥΜΙΑ- ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΟΤΗΤΑ:
5.1.1.Η προστασία της ανωνυμίας και της εμπιστευτικότητας των προσωπικών δεδομένων συνιστά εκ των βασικών αρχών της παρούσας πολιτικής, προκειμένου να μην τίθεται σε κίνδυνο το πρόσωπο που υποβάλλει την αναφορά (αναφέρων)και να μην διώκεται για την απόφαση του να υποβάλλει αναφορά. Δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και κάθε είδους πληροφορίες που οδηγούν, άμεσα ή έμμεσα, στην ταυτοποίηση του αναφέροντος, δεν αποκαλύπτονται σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από τα εξουσιοδοτημένα μέλη του προσωπικού που είναι αρμόδια να λαμβάνουν, ή να παρακολουθούν τις αναφορές, εκτός αν συγκατατεθεί σχετικά ο αναφέρων. Προς τον σκοπό αυτόν έ τα κατάλληλα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, όπως τεχνικές ψευδωνυμοποίησης, κατά την παρακολούθηση της αναφοράς και την επικοινωνία με τις αρμόδιες αρχές.
5.1.2.Κατά παρέκκλιση της παρ. 1, η ταυτότητα του αναφέροντος και κάθε άλλη πληροφορία μπορεί να αποκαλύπτεται μόνο στις περιπτώσεις που απαιτείται από το ενωσιακό ή εθνικό δίκαιο, στο πλαίσιο ερευνών αρμόδιων αρχών ή στο πλαίσιο δικαστικών διαδικασιών, και εφόσον αυτή είναι αναγκαία για την εξυπηρέτηση των σκοπών του παρόντος ή για τη διασφάλιση των υπερασπιστικών δικαιωμάτων του αναφερομένου.
5.1.3. Αποκαλύψεις δυνάμει της παρ. 2 γίνονται αφού προηγηθεί έγγραφη ενημέρωση του αναφέροντος σχετικά με τους λόγους αποκάλυψης της ταυτότητάς του και λοιπών εμπιστευτικών στοιχείων, εκτός αν η ενημέρωση αυτή υπονομεύει τις έρευνες ή τις δικαστικές διαδικασίες. Αδικαιολόγητη παράλειψη της ενημέρωσης συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, για τους υπαγόμενους σε διατάξεις πειθαρχικού δικαίου. Μετά από την ενημέρωση, ο αναφέρων δικαιούται να υποβάλει εγγράφως παρατηρήσεις προς την αρχή που προβαίνει στην αποκάλυψη σύμφωνα με την παρ. 2, οι οποίες δεν γνωστοποιούνται σε κανέναν. Εξαιρετικά, στην περίπτωση που δεν κρίνονται επαρκείς οι προβαλλόμενοι λόγοι των παρατηρήσεων, δεν εμποδίζεται η αποκάλυψη της ταυτότητας και των λοιπών εμπιστευτικών στοιχείων του αναφέροντος. Δεν θίγονται περαιτέρω διασφαλίσεις της ταυτότητας του αναφέροντος και των πληροφοριών από τις οποίες μπορεί αυτή να συναχθεί, που προβλέπονται από ειδικές διατάξεις ενωσιακού ή εθνικού δικαίου.
5.1.4. Οι αρμόδιες αρχές, όταν λαμβάνουν αναφορές παραβιάσεων που συμπεριλαμβάνουν εμπορικά απόρρητα, μεριμνούν ώστε να μην χρησιμοποιούν ούτε να αποκαλύπτουν τα εμπορικά απόρρητα πέρα από το μέτρο που είναι αναγκαίο για την ορθή παρακολούθηση.
5.2. ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ
Δια της παρούσας πολιτικής και της ενθάρρυνσης της υποβολής αναφορών στοχεύεται η ενίσχυση της διαφάνειας στις εταιρικές δραστηριότητες, καθώς και η ενδυνάμωση της συμμόρφωσης με τους κανονισμούς και τις εσωτερικές διαδικασίες της εταιρείας.
5.3. ΙΣΟΤΙΜΙΑ:Οι αναφορές τυγχάνουν ισότιμης επεξεργασίας από τον ΥΠΠΑ και την Διοίκηση της εταιρείας, ανεξαρτήτως της παραβίασης. Τυχόν εν συνεχεία ιεράρχηση και αξιολόγηση γίνεται με αντικειμενικά κριτήρια και αμεροληψία, λαμβανομένων υπόψη της βαρύτητας της πράξης σε σχέση με τα προσβαλλόμενα αγαθά.
5.4. ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΑΝΤΙΠΟΙΝΩΝ: Ο αναφέρων, εφόσον ενεργεί καλόπιστα, ανεξαρτήτως της βασιμότητας της αναφοράς ή της έκβασης της αναφοράς, προστατεύεται από τυχόν αντιδράσεις των καταγγελλομένων προσώπων. Αντιστοίχως προστατεύονται τα δικαιώματα των καταγγελλόμενων ή τρίτων αναφερόμενων προσώπων σε αναφορά που υποβλήθηκε από κακοβουλία με σκοπό να βλάψει τα δικαιώματα των προσώπων αυτών.
6.- ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ & ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΩΝ (Υ.Π.Π.Α.)
6.1.Με απόφαση του νομίμου εκπροσώπου της εταιρείας ορίζεται ο Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.), με θητεία τρία ημερολογιακά έτη. Η θητεία μπορεί να λήξει νωρίτερα για σπουδαίο λόγο ή σε περίπτωση που ο Υ.Π.Π.Α. υποβάλλει έγγραφη παραίτηση εκ της θέσεως του αυτής.
6.2. Ο Υ.Π.Π.Α. μπορεί να είναι εργαζόμενος της εταιρείας ή τρίτο πρόσωπο, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις του Νόμου. Στην θέση του Υ.Π.Π.Α. μπορεί να οριστεί μέλος του ΔΣ ή και ο νομικός σύμβουλος της εταιρείας, εφόσον τα καθήκοντά του δεν συγκρούονται με τα καθήκοντα του ως Υ.Π.Π.Α. Στην έννοια «σύγκρουση συμφερόντων» περιλαμβάνεται κάθε κατάσταση κατά την οποία αντικειμενικά επηρεάζεται η αμερόληπτη και ανεξάρτητη εκτέλεση των καθηκόντων του.
6.3. Ο Υ.Π.Π.Α. οφείλει να: α) ασκεί τα καθήκοντά του με ακεραιότητα, αντικειμενικότητα, αμεροληψία, διαφάνεια και κοινωνική υπευθυνότητα, β) να σέβεται και τηρεί τους κανόνες εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας για θέματα για τα οποία έλαβε γνώση κατά την άσκηση των καθηκόντων του, γ) απέχει από τη διαχείριση συγκεκριμένων υποθέσεων, δηλώνοντας κώλυμα, εφόσον συντρέχει περίπτωση σύγκρουσης συμφερόντων.
6.4. Ο Υ.Π.Π.Α. έχει τις εξής αρμοδιότητες:
α) παρέχει τις κατάλληλες πληροφορίες σχετικά με τη δυνατότητα υποβολής αναφοράς εντός του φορέα και κοινοποιεί τις σχετικές πληροφορίες σε εμφανές σημείο του φορέα,
β) παραλαμβάνει αναφορές σχετικά με παραβιάσεις που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του παρόντος,
γ) βεβαιώνει την παραλαβή της αναφοράς στον αναφέροντα εντός προθεσμίας επτά (7) εργάσιμων ημερών από την ημέρα παραλαβής,
δ) προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να επιληφθούν της αναφοράς τα αρμόδια όργανα του φορέα ή οι αρμόδιοι κατά περίπτωση φορείς, ή περατώνει τη διαδικασία, με την αρχειοθέτηση της αναφοράς, αν είναι ακατάληπτη ή υποβάλλεται καταχρηστικά ή δεν περιέχει περιστατικά τα οποία να στοιχειοθετούν παραβίαση του ενωσιακού δικαίου ή δεν συντρέχουν σοβαρές ενδείξεις για τέτοια παραβίαση και προβαίνει στην κοινοποίηση της σχετικής απόφασης στον αναφέροντα ο οποίος, αν θεωρεί ότι δεν αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά, δύναται να την επανυποβάλλει στην Ε.Α.Δ., η οποία, ως εξωτερικός δίαυλος, ασκεί τις αρμοδιότητες του άρθρου 12 του Ν. 4990/2022.
ε) διασφαλίζει την προστασία της εμπιστευτικότητας της ταυτότητας του αναφέροντος και κάθε τρίτου που κατονομάζεται στην αναφορά, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτή σε μη εξουσιοδοτημένα πρόσωπα,
στ) παρακολουθεί τις αναφορές και διατηρεί επικοινωνία με τον αναφέροντα και, εφόσον απαιτείται, ζητάει περαιτέρω πληροφορίες από αυτόν,
ζ) παρέχει ενημέρωση στον αναφέροντα για τις ενέργειες που αναλαμβάνονται μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν υπερβαίνει τους τρεις (3) μήνες από τη βεβαίωση παραλαβής, ή αν δεν έχει αποσταλεί βεβαίωση στον αναφέροντα, τους τρεις (3) μήνες από το πέρας των επτά (7) εργάσιμων ημερών από την υποβολή της αναφοράς,
η) παρέχει σαφείς και εύκολα προσβάσιμες πληροφορίες για τις διαδικασίες υπό τις οποίες οι αναφορές μπορούν να υποβληθούν στην Ε.Α.Δ. και, κατά περίπτωση, σε δημόσιους φορείς ή θεσμικά και λοιπά όργανα ή οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και
θ) σχεδιάζει και συντονίζει επιμορφωτικές δράσεις σχετικά με τη δεοντολογία και την ακεραιότητα, συμμετέχει στη χάραξη εσωτερικών πολιτικών για την ενίσχυση της ακεραιότητας και της διαφάνειας στον φορέα.
6.5. Αν οι Υ.Π.Π.Α. εκτελούν και άλλα καθήκοντα, διασφαλίζεται ότι η άσκηση των καθηκόντων αυτών δεν επηρεάζει την ανεξαρτησία τους και δεν οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων σε σχέση με τα καθήκοντα της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
6.6. Τα στοιχεία του προσώπου που έχει οριστεί Υ.Π.Π.Α.(ονοματεπώνυμο, κινητό τηλέφωνο, διεύθυνση ταχυδρομείου και e-mail) και η διεύθυνση της διαδικτυακής εφαρμογής (url) ανακοινώνονται στο σύνολο των εργαζομένων μέσω εταιρικού ηλεκτρονικού μηνύματος και κάθε άλλου πρόσφορου μέσου (έντυπη ενημέρωση, ανάρτηση στον πίνακα ανακοινώσεων) ώστε να είναι προσβάσιμα από κάθε ενδιαφερόμενο.
7.- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΠΑΡΑΛΑΒΗΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΚΑΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ Υ.Π.Π.Α.
7.1. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει την αναφορά στον Υπεύθυνο Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α). Η εσωτερική αναφορά υποβάλλεται είτε γραπτώς ή προφορικά ή μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας προσβάσιμης και σε άτομα με ειδικές ανάγκες που παρέχει η εταιρεία. Η προφορική αναφορά είναι δυνατόν να υποβληθεί μέσω τηλεφώνου ή άλλων συστημάτων φωνητικών μηνυμάτων, καθώς και μέσω προσωπικής συνάντησης με τον Υ.Π.Π.Α. εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, κατόπιν αίτησης του αναφέροντος.
Α. Τηλεφωνική επικοινωνία: Προκειμένου να μην καταλείπονται υπόνοιες διαρροών και για την μέγιστη διασφάλιση της ανωνυμίας του αναφέροντος, η τηλεφωνική επικοινωνία του αναφέροντα με τον Υ.Π.Π.Α. και αντίστροφα γίνεται από μη εταιρικό τηλέφωνο.
Β. Ταχυδρομική Επιστολή: ο αναφέρων μπορεί να αποστείλει ταχυδρομικά την αναφορά στον Υ.Π.Π.Α. με την ένδειξη έξωθεν του φακέλου «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ ΥΠΠΑ MEGA GROUP SECURITY Α.Ε.».
Γ. Επιστολή μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: ο αναφέρων μπορεί να αποστείλει την αναφορά στον Υ.Π.Π.Α. μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (εξωεταιρική διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου) με την ένδειξη έξωθεν του φακέλου «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ Υ.Π.Π.Α. MEGA GROUP SECURITY A.E.».
Δ. Διαδικτυακή Εφαρμογή: Ο αναφέρων μπορεί να υποβάλλει την αναφορά του μέσω σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που παρέχεται σε συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση (url) τη λειτουργία της οποίας έχει η εταιρεία χωρίς ωστόσο να έχει πρόσβαση στο περιεχόμενό της.
7.2. Μετά την υποβολή της αναφοράς με τους ανωτέρω τρόπους αυτή εν συνεχεία δρομολογείται στον Υ.Π.Π.Α.
7.3. Για την τηλεφωνική επικοινωνία του αναφέροντα προς τον Υ.Π.Α.Α. και αντίστροφα, απαγορεύεται η χρήση εταιρικών τηλεφώνων προς διασφάλιση της μέγιστης δυνατής ανωνυμίας.
8.- ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
8.1. Ενθαρρύνονται οι αναφέροντες, ενεργώντας πάντα καλόπιστα, να προβούν στην υποβολή της αναφοράς αμέσως μόλις κάποια παραβίαση που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Ν.4990/2022 υποπέσει στην αντίληψή τους. Δεν απαιτείται η πλήρης βεβαιότητα περί της επιλήψιμης συμπεριφοράς για την υποβολή σχετικής αναφοράς, αρκεί και η βάσιμη και δικαιολογημένη, κατά την εύλογη κρίση του μέσου συνετού ανθρώπου υπόνοια ή πιθανολόγηση.
8.2. Η αναφορά πρέπει να είναι κατά το δυνατόν σαφής, ορισμένη και να περιέχονται σε αυτήν οι περισσότερες δυνατόν πληροφορίες και λεπτομέρειες, προκειμένου να είναι πιο άμεση και εμπεριστατωμένη η διερεύνησή της. Πρέπει να περιλαμβάνει το περιστατικό, τα στοιχεία του προσώπου/ προσώπων που έχει υποπέσει ή εμπλέκεται στο αναφερόμενο παράπτωμα/παρατυπία, η ημερομηνία τέλεσης της πράξης ή έστω η χρονική περίοδος εντός της οποίας έλαβε χώρα το αναφερόμενο περιστατικό. Στοιχεία που δεν αφορούν το αναφερόμενο περιστατικό και δεν εξυπηρετούν την διερεύνηση αυτού, δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην αναφορά και εάν περιλαμβάνονται, δεν λαμβάνονται υπόψη από τον Υ.Π.Π.Α. και διαγράφονται.
8.3. Οι αναφορές εξετάζονται με επιμέλεια, αντικειμενικότητα και αμερόληπτη κρίση.
9.- ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ
9.1. Ο Υ.Π.Π.Α. αμέσως μόλις παραλάβει την αναφορά ενημερώνει τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας. Εν συνεχεία συστήνεται μια τριμελής Επιτροπή Διαχείρισης Αναφοράς (Ε.Δ.Α.), η οποία αποτελείται από ένα Διευθυντικό Στέλεχος, προερχόμενο κατά το δυνατόν από το τμήμα που εντοπίζεται η παράβαση, τον Υ.Π.Π.Α. και ένα μέλος (προερχόμενο είτε από την εταιρεία είτε είναι εξωτερικό μέλος) που ορίζει ο Διευθύνων Σύμβουλος. Στην Ε.Δ.Α. δεν συμμετέχει πρόσωπο, το οποίο κατονομάζεται στην αναφορά είτε ως υπαίτιος είτε ως συνεργός είτε ως μάρτυρας και εν γένει δεν συμμετέχει πρόσωπο το οποίο εμπλέκεται καθ οιονδήποτε τρόπο στην αναφορά.
9.2. Ο Υ.Π.Π.Α. κατά την διάρκεια της έρευνας μπορεί να διατηρεί επικοινωνία με τον αναφέροντα, να ζητάει επιπλέον διευκρινήσεις ή πληροφορίες ή και την συνδρομή του για την διερεύνηση του περιστατικού. Η Ε.Δ.Α. δεν λαμβάνει γνώση του ονόματος του αναφέροντος κατά την διάρκεια της διερεύνησης του αναφερόμενου περιστατικού και εν γένει εξετάζει την υπόθεση με διακριτικότητα και εχεμύθεια.
9.3. Η πρόσβαση στα στοιχεία της αναφοράς είναι απολύτως περιορισμένη και συγκεκριμένα τα κρίσιμα γεγονότα αποκαλύπτονται μόνο στα πρόσωπα που κρίνεται ότι απαιτούνται για την διεξαγωγή της έρευνας. Τα πρόσωπα αυτά, πριν την συμμετοχή τους στην έρευνα, δεσμεύονται ως προς την υποχρέωσή τους να τηρούν τους κανόνες εχεμύθειας και εμπιστευτικότητας αλλά και την υποχρέωσή τους να συνεργάζονται άμεσα και με αρμονία για την προσήκουσα διαχείριση του αναφερόμενου περιστατικού.
9.4. Μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης, η Ε.Δ.Α. εισηγείται στην διοίκηση της εταιρείας το πόρισμά της, προκειμένου:
-είτε να αρχειοθετηθεί η αναφερόμενη υπόθεση, εφόσον η αναφορά κριθεί αβάσιμη.
-είτε να γίνουν προτάσεις για λήψη εσωτερικών διορθωτικών μέτρων.
-είτε να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες προς τις αρμόδιες αρχές.
9.5. Τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα μπορούν να περιλαμβάνουν ενδεικτικά: εκπαίδευση των εργαζομένων, υιοθέτηση νέων μέτρων εσωτερικού ελέγχου, επιβολή πειθαρχικών κυρώσεων, δικαστικές ενέργειες.
9.6. Εάν τα καταγγελλόμενα σε μια αναφορά δεν εμπίπτουν στο πεδίο του Ν.4990/2022 και στην εφαρμογή της παρούσας Πολιτικής, η Ε.Δ.Α. οφείλει να αναθέσει την διερεύνηση της αναφερόμενης υπόθεσης σε άλλη αρμόδια επιτροπή ή αρμόδιο πρόσωπο.
9.7. Εάν μια αναφορά κριθεί αβάσιμη, κακόπιστη ή καταχρηστική θα τίθεται στο αρχείο. Η Ε.Δ.Α. υποχρεούται να ενημερώνει τον αναφέροντα για το λόγο που η αναφορά του τέθηκε στο αρχείο. Ο αναφέρων σε περίπτωση διαφωνίας με το πόρισμα περί αρχειοθέτησης της υπόθεσής του, δύναται να υποβάλλει αναφορά στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, οπότε και εάν γίνει δεκτή θα ακολουθηθούν τα κατάλληλα μέτρα διερεύνησης.
- ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Ο αναφέρων έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει εξωτερική αναφορά/ καταγγελία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Η αναφορά στην Ε.Α.Δ. υποβάλλεται είτε γραπτά είτε προφορικά είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, προσβάσιμη και σε άτομα με αναπηρία. Συγκεκριμένα:
-Με αποστολή ηλεκτρονικού μηνύματος στην ηλεκτρονική διεύθυνση: kataggelies@aead.gr
-Tαχυδρομικά με την αποστολή της καταγγελίας στην διεύθυνση της Ε.Α.Δ.: Αθήνα, οδός Λένορμαν και Αμφιαράου, Τ.Κ. 104 42
-Αυτοπροσώπως ή μέσω εξουσιοδοτημένου προσώπου με την υποβολή της καταγγελίας στα γραφεία της Ε.Α.Δ. Αθήνα, οδός Λένορμαν και Αμφιαράου, Τ.Κ. 104 42.
11.- ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΩΝ
11.1.Η εταιρεία δηλώνει ότι για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων των προσώπων που εμπλέκονται με την υποβολή μιας αναφοράς κατά τις διατάξεις του Ν. 4990/2022 και τις διαδικασίες της παρούσας Πολιτικής, είτε αυτά τα προσωπικά δεδομένα αφορούν τον αναφέροντα, είτε τον αναφερόμενο, είτε τρίτα ενεπλεκόμενα μέρη που καταγράφονται στην υποβληθείσα αναφοράς, θα τηρείται στο ακέραιο η ισχύουσα εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
11.2. Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων θα αφορά στα απολύτως αναγκαία στοιχεία για την διερεύνηση της βασιμότητας της αναφοράς. Τα προσωπικά δεδομένα που δεν σχετίζονται άμεσα με την αναφορά ή δεν απαιτούνται για την διερεύνησή της δεν συλλέγοντα και εάν τυχόν συλλεχθούν διαγράφονται.
11.3. Πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα λαμβάνει αρχικά ο Υ.Π.Π.Α. με σκοπό την υλοποίηση των διαδικασιών της παρούσας Πολιτικής. Ο Υ.Π.Π.Α. μπορεί να διαβιβάζει τα προσωπικά αυτά δεδομένα στα εταιρικά όργανα, στις αρμόδιες εσωτερικές επιτροπές, καθώς και στις αρμόδιες δικαστικές και διοικητικές αρχές, προκειμένου να ακολουθηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την διερεύνηση της υποβληθείσας αναφοράς.
11.4. Κατά την διεξαγωγή όλων των διαδικασιών για τον έλεγχο της βασιμότητας της αναφοράς και την έκδοση πορίσματος, η εταιρεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τυχαία ή παράνομη καταστροφή, απώλεια κ.λ.π.
11.5. Η εταιρεία ως υπεύθυνος επεξεργασίας κατά παρέκκλιση των σχετικών διατάξεων του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, δεν παρέχει ενημέρωση για την επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων στον αναφερόμενο και σε κάθε τρίτο πρόσωπο υπό την ιδιότητά του ως υποκείμενο δεδομένων, που κατονομάζεται στην αναφορά ή τα προσωπικά δεδομένα που προέκυψαν κατά την διερεύνησή της, για όσο διάστημα απαιτείται εφόσον κριθεί αναγκαίο για τον σκοπό της πρόληψης και της αντιμετώπισης προσπαθειών παρεμπόδισης της αναφοράς, παρακώλυσης ή ματαίωσης ή καθυστέρησης της διερεύνησης ή των λαμβανομένων μέτρων καθώς και για την προστασία των ενεπλεκομένων έναντι αντιποίνων.
- ΤΗΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΥ- ΜΗΤΡΩΟΥ ΑΝΑΦΟΡΩΝ
12.1. Ο Υ.Π.Π.Α. τηρεί αρχείο για κάθε αναφορά που παραλαμβάνει, για το οποίο τηρούνται οι αρχές εμπιστευτικότητας που προβλέπονται στο άρθρο 5 της παορύσας πολιτικής. Το αρχείο στο οποίο τηρούνται οι αναφορές και όλα τα σχετικά έγγραφα αυτών που έχουν συγκεντρωθεί κατά την διερεύνησή τους παραδίδεται στον εκάστοτε επόμενο Υ.Π.Π.Α., μετά την λήξη της θητείας του προηγούμενου.
12.2. Στο μητρώο αυτό δεν χορηγείται πρόσβαση σε άλλα πρόσωπα, εκτός των αρμοδίων διοικητικών και δικαστικών αρχών. Εάν προκύψει αποδεδειγμένος σοβαρός λόγος που υποχρεώνουν τον Υ.Π.Π.Α. να παραδώσει στοιχεία από το μητρώο, αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία για τον σκοπό της χορήγησής τους. Τα σχετικά αρχεία που έχουν καταχωρηθεί στο μητρώο, διατηρούνται για πέντε (5) έτη, εφόσον δεν συντρέχουν άλλοι λόγοι που δικαιολογούν την επιμήκυνση του χρόνου διατήρησής τους στο μητρώο. Σε κάθε περίπτωση οι αναφορές αποθηκεύονται για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν/ να ανακτηθούν για τις ανάγκες περαίωσης κάθε έρευνας ή δικαστικής διαδικασίας, που αφορά τα αναφερόμενα στην αναφορά πρόσωπα (αναφέροντα, αναφερόμενο ή τρίτα ενεπλεκόμενα πρόσωπα).
- ΚΥΡΩΣΕΙΣ
13.1. Σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν. 4990/2022, το οποίο τυγχάνει εφαρμογής και στην παρούσα πολιτική:
Με ποινή φυλάκισης και με χρηματική ποινή τιμωρούνται τα πρόσωπα τα οποία:
α) παρεμποδίζουν ή αποπειρώνται να παρεμποδίσουν την υποβολή αναφοράς σε περιπτώσεις παραβιάσεων που εμπίπτουν στο πεδίο προστασίας του παρόντος,
β) προβαίνουν σε αντίποινα ή κινούν κακόβουλες διαδικασίες σε βάρος των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο 6 του Ν. 4990/2022.
γ) παραβιάζουν την υποχρέωση τήρησης του εμπιστευτικού χαρακτήρα της ταυτότητας των αναφερόντων κατά παράβαση του άρθρου 14 του Ν. 4990/2022
Για την επιμέτρηση της ποινής συνεκτιμώνται η ένταση των αντιποίνων και η βαρύτητα της παραβίασης.
13.2. Ευθύνη των προσώπων της παρ. 1 σύμφωνα με άλλες διατάξεις δεν αποκλείεται.
13.3. Με ποινή φυλάκισης δύο (2) τουλάχιστον ετών και χρηματική ποινή τιμωρούνται τα πρόσωπα τα οποία εν γνώσει τους προέβησαν σε ψευδείς αναφορές ή ψευδείς δημόσιες αποκαλύψεις.
13.4. Ευθύνη των προσώπων της παρ. 3 σύμφωνα με άλλες διατάξεις δεν αποκλείεται.
13.5. Αν κάποια από τις παραβάσεις του παρόντος τελέστηκε, προς όφελος ή για λογαριασμό νομικού προσώπου, επιβάλλεται σε αυτό διοικητικό πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν μπορεί να είναι μικρότερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ και μεγαλύτερο από πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ. Για την επιμέτρηση της ανωτέρω κύρωσης λαμβάνονται υπόψη, ιδίως, η βαρύτητα της παράβασης και ο βαθμός της υπαιτιότητας.
14.- ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΕΙΣ – ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ- ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Η παρούσα πολιτική αλλά και κάθε τροποποίηση ή αναθεώρηση ή επικαιροποίηση αυτής εγκρίνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας και θα γνωστοποιείται στο προσωπικό με κάθε πρόσφορο μέσο ( είτε μέσω της αποστολής ενημερωτικού υλικού, e-mail, newsletters). Η δυνατότητα υποβολής των αναφορών θα είναι εύκολα εντοπίσιμη (τηλέφωνο, ηλεκτρονική διεύθυνση κ.λπ) και η διαδικασία υποβολής θα είναι εύκολη στη χρήση, παρέχοντας απλές και εύκολες οδηγίες στους δυνητικούς αναφέροντες.
Υπεύθυνος Παραλαβής και Παρακολούθησης Αναφορών (Υ.Π.Π.Α.) έχει οριστεί o Καραλούκας Νικόλαος
Τρόποι επικοινωνίας
- Στο τηλέφωνο: 6945237886
- Με επιστολή, στη διεύθυνση: ΓΛΥΦΑΔΑ, ΟΔΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΟΥΝΑΡΗ ΑΡ. 227 με την ένδειξη στον φάκελο «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ Υ.Π.Π.Α. ΜEGA GROUP SECURITY Α.Ε. »
- Με email στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείο techreport13@gmail.com με θέμα του email «ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΠΡΟΣ Υ.Π.Π.Α. ΜEGA GROUP SECURITY Α.Ε»
- Μέσω διαδικτυακής εφαρμογής στην ηλεκτρονική διεύθυνση: megagroupsecurity/επικοινωνία